Dan Alexe dacopat- expert în romi/țigani?

Eee, uite că veni vremea să mă iau și de domnul Dan Alexe. Eu înțeleg că dumneata domnule Dan Alexe ești tare-n istoria lingvistică a poporului român, dar în a țiganilor? Hm? Îmi place cum o arzi cu scrisu, dar te-ai cam compromisu. Ai zis matale într-o emisiune că romii nu se definesc prin limba romani. Acum se vede treaba că NU ȘTII NIMIC despre noi! După cutumele noastre, cine nu a învățat limba romani acasă nu este rom! Toți romii din toată lumea credem asta. De altfel dumneata zici la minutul 40 al respectivei emisiuni ca romii se recunosc peste tot în țări diferite.Ziceai tot la minutul 40 că pentru noi „limba nu are importanță”. Apoi spui o enormitate, și anume că nu pe baza limbii se recunosc? Păi atunci pe ce bază se recunosc doi oameni care nu s-au văzut niciodată? Iată linkul emisiunii, la minutul 40 ai spus dumenata asta, domnule Dan Alexe:
http://adevarul.ro/cultura/carti/o-discutie-neconventionala-scriitorii-dan-alexe-radu-paraschivescu–8_53302a220d133766a82ee8d1/index.html

Mata se pare că nu ai citit destul. Ia uite ce zice Mihail Kogălniceanu în 1837 în Schiță despre Țigani:

„San/han Rom?”. Kogălniceanu afirma că acestea sunt cuvinte sacramentale,prin care romii își afirmă originea și se înțeleg chiar dacă sunt de la „antipozi”: „Romii înțelegându- se își încep dansul bucuriei” (pagina 26 https://archive.org/details/esquissesurlhis00koggoog)

„Geniul limbei păstrează vechimea ei, origina sa indostană, și nu e lipsit de interes de a studia o limbă indiană în mijlocul Europei. Prin limba lor, Țiganii se cred mîndri, disprețuiesc pe celelalte popoare și trăesc în caste deosebite, păstrîndu-și obiceiurile și viața nomadă….Limba i-a făcut să respingă cultura și prin ea au putut îndura la noi în țară viața de robie în timp de 400 de ani”(Pag. 30,Schiță despre Țígani traducerea românească de la 1900 a lui Gh. Ghibănescu)

Ronald Lee, rom din Canada, a conservat tradiția asta în scris în cartea Das duma Romanes la pagina 218: Rom bi shibako nai Rrom- A Rom without tongue is not a Rom (i.e. a un țigan care nu știe romani nu este rom!)
Țiganii care nu vorbesc limba de acasă se numesc Kashtale: Wo si Rrom kashtalo- he is a wooden one (unable to speak Romani). Nai chache Rroma, Kashtale si- They are not real Rroma. They are wooden ones. Rrom Kahstalo would be Rrom bi-shibako. (Ronald Lee, page 164)

Vă rog mai citiți înainte să infectați opinia publică românească….Chiar dvs. domnule Dan Alexe spuneați în emisiune că identitatea unui neam stă în limba lui. Așa credem și noi.

Reclame

Autor: naayram

naayram@gmail.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s