Rom va fi peiorativ ca si tigan?

Vazand incapacitatea de a explica autonimul rom, neputinta ce este proprie celor care afirma ca sunt romi, dar ei de acasa stiau ca sunt doar tigani, si au aflat tarziu ca noi ne numim romi limba noastra, ma gandesc sa ridic intrebarea: VA DEVENI CUVANTUL ROM PEIORATIV?

Eu presupun ca da, deja a devenit. Chiar am avut o duscutie cu un kashtalo si un roman, casatoriti amandoi cu doua surori rome autentice. Oamenii mi-au cerut parerea, eu le-am explicat, dar la sfarsit tot m-au ironizat spunandu-mi rom cu o rautacioasa bunavointa.

Probabil ca valahii nu se mai simteau jigniti ca noi ne numim rom daca ONG-istii se implicau cu adevarat in ajutorarea romilor. Cu siguranta ca multi s-ar fi schimbat in bine, si azi nu ar mai face probleme in UE.

Consider ca este nepotrivit sa-i fortam noi pe romani sa ne numeasca pe noi romi in discursul imediat, zilnic. Nu are rost! De cand s-a aflat ca si romii ONGisti fura ca si tiganii ne-ONGisti, dar care chiar sunt romi, ce rost ar avea? Schimba cumva situatia spirituala a romilor faptul ca valahii binevoitori vor sa fie corecti politiceste si inainte dea rosti cuvantul rom au o oprire  in gat caci ar vrea sa spuna tigan, dar se controleste si spune ROM?

Fratilor, e tragic. Facuram Romania de ras. De aia ne urasc valahii, nu pentru ca ne numim romi. De bine, de rau, aici am trait. ONG-istii astia kashtale chiar nu au putut 25 de ani sa insufle minim de constiinta civica in romii carora le-au furat fundurile? Banuiesc ca nu avut timp, ca erau prea preocupati sa isi faca doctoratele de care rad pana si profesorii care le-au supervizat lucrarile. Oare nu intelegeti ca puteti avea 10 doctorate ca in ochii valahilor ramaneti tot tigani? Mai bine incercati sa-i ajutati pe romii carora le-ati furat fundurile. Voi ne-ati furat numele care nu va mai apartinea deja (ca stramosii vostrii l-au uitat si pe acesta pe langa limba), si in loc sa veniti sa ajutati comunitatea de pe numele caruia mancati  si va cumparati case, voi va duserati la romani sa va aplaude. Romanii va aplauda, ca de, e vorba de corectitudine pulitica. Noi nu va putem aplauda, caci ne dispretutiti. Eu nu as fi vrut sa scriu asa de spurcat despre voi, dar cine este mai rasisit, eu care scriu asa acid, sau voi care nu ne-ati ajutat cu nimic, desi de 25 de ani traiti bine pe banii si onorurile care vin de pe folsirea numelui nostru de romi?

Va rog, schimbati-va orientarea, si ajutati-ne si pe noi, daca mai vin bani de la UE, ca vedeti ca rasismul de care va plangeti este rezultatul nepasarii voastre pentru romii carora le-ati furat banii. Romii de foame au mers la furat in UE, si voi acum va plangeti ca romanii ne si va urasc. Sunteti orbi daca nu vedeti cercul vicios creat de voi.

 

 

 

 

 

Reclame

Autor: naayram

naayram@gmail.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s