Etimologia cuvantului TIGAN

Limba mama a cuvantului este slavona veche intrucat doar in Slavona veche gasim forma de feminin TIGANUKA, iar in rusa TIGANKA. Pentru ca fondul de substantive feminine cu terminatie in KA este foarte extins in limba Romana putem presupune ca substantivul Tigan este mult anterior venirii Romilor in Europa. In DEX-ul din 1939 gasim ca ultima sursa a cuvantului tara Zanzibar sau Etiopia. Intr-adevar in literatura teologica ascetica, exista o categorie speciala de demoni numiti ETIOPIENI sau TIGANI. Alt sinonim pentru tigan este ARAPINA, ceea ce inseamna HARAP (tot etiopian). Alta varianta sinonima care face lumina definitiva este Magraon, cuvant care este intalnit in O mie si una de nopti referitor la vrajitorii iscusiti din Magreb, termen colectiv pentru Tunisia, Algeria, Maroc, Egiptul, parțial și Libia și Mauritania.
In greaca ATHINGAN insemna DE NEATINS, si se referea la un autonim al sectei ATHINGAN care in imperiul Bizantin prin secolul 9-10 a fost anatemizata si trimisa in sclavie in manastirile romanesti (presupunerea mea):
https://slaverygypsyes.wordpress.com/2015/04/08/primii-athinganoi-au-fost-evreii-bizantini/)

In ambele cazuri este vorba de religie ca element de identificare etnica. In primul caz vorbim de ARAPII negrii din Zengi-bar, cuvant care a dus la toata suita de „cognates” europene „vsl. Cyganinŭ, Cyganŭka, rus. Cygan, -nka, ung. Cigány, germ. Zigeuner, ngr. Tsiganos, it. Zingaro, cuvinte care se reduc la turc. ar. Zenği, Etiopian, Zenği-bar, țara Etiopienilor, „Zanghebar, Zanzibar”(sursa https://dexonline.ro/definitie/TIGAN).
Apoi avem religia ATHINGANOI-lor care a dus mai tarziu la bogomilism si katharism.

Pe de alta parte Romii provin din casta hindusa Dom, o casta foarte intinsa in India. O dovada demna de luat in seama este sufixul feminin NI cu care romii construiesc toate substantivele feminine, dar pentru studiul de fata este demna de consideratie perechea:

India, in toate limbile Indiene
Dom-barbat din casta Dom
Domni-femeie barbatului din casta Dom
Doi-lingura de lemn

Limba Romani
Rom- barbat din neamul Rom
Romni-nevasta Rom-ului.
Roi-lingura

D-ul din hindusa este pronuntat cu varful limbii pe cerul gurii, si de aici un sunet special care se aude cand D, cand R.

Romii au fost asociati cu vrajitorii ARAPI sau Magrebieni DIN CAUZA MAGIEI VRAJITOARELOR lor, si din cauza culorii lor. In prima faza ATHINGANII au fost asociati cu Satan din cauza anatemei din secolul ix. Athingan putea deveni orice cetatean al Imperiului Bizantin cu conditia ca bunurile lui si casa lui sa fie stapanite de un evreu(Ellie Cohen,History of the Byzantine Jews: A Microcosm in the Thousand Year Empire). De altfel in limba romana romilor le-au fost aplicate toate epitetele evreilor din cazua confuziei si neintelegerii religiei hinduse a romilor. Preotii declarau orice ne-crestin eretic, iar orice eretic era si tigan.
Secta athingan, a avut o asa mare putere in imperiul Bizantin, incat impotriva lor a fost emis un anatematism(Ellie Kohen, pagina 76), pentru ca zeitatile lor ARCHE au devenit ARHICONII- zeitati oficiale si apoi in urma anatemizarii,demonii teologiei ortodoxe (eu sunt primul in istoria teologiei care a facut descoperirea). Noi, romii nu avem ARHICONII. Avem zeitatile DEVA….Daca noi romii eram Tiganii eretici din Bizant , atunci am fi spus Arche lui Dumnezeu, dar noi spunem DEVA, EXACT CA IN INDIA.
Daca europenii au asociat gresit religia si culoarea romilor cu ARAPII MAGREBIENI si religia ATHINGANILOR bizantini, acum este timpul ca aceasta confuzie sa ia sfarsit.

https://dexonline.ro/definitie/tigan
ȚIGÁN s. 1. rom, (pop.) arapină, (fam. depr.) cioară, cioroi. (E ~ de origine.) 2. țigan nomad = corturar, șătrar, (rar) șătraș.

https://dexonline.ro/definitie/TIGAN
Țigán și (vechĭ) Ațigán, -că s. (vsl. Cyganinŭ, Cyganŭka, rus. Cygan, -nka, ung. Cigány, germ. Zigeuner, ngr. Tsiganos, it. Zingaro, cuvinte care se reduc la turc. ar. Zenği, Etiopian, Zenği-bar, țara Etiopienilor, „Zanghebar, Zanzibar”. În actele cele maĭ vechĭ li se zice Ațiganĭ, ceĭa ce arată că numele ne-a venit pin [!] Macedonenĭ. Tot de aci și numele secteĭ eretice bizantine a Ațiganilor). Acela care face parte dintr´un neam de indienĭ vagabonzĭ răspîndițĭ astăzĭ în lume. Fig. Om ordinar, nerușinat, trivial, pofticĭos, hoț și zgîrcit: ce țigan ! – Țiganiĭ îs originarĭ din India, și-s de neam indo-europeŭ. Eĭ aŭ emigrat în sec. 6-10 ca paria în Persia (de unde au luat muzica lor), în Asia Mică și´n Egipt, unde aŭ stat mult timp și de unde le-a și rămas numele de faraonĭ. Tot așa, Greciĭ îĭ numesc și Gýfti, ĭar Spanioliĭ Gitanos, adică „Egiptenĭ”. Arabiĭ ĭ-aŭ confundat cu Etiopieniĭ („Harapiĭ”, Nubieniĭ, Somaliĭ, Zanzibarieniĭ ș. a.) Fiind-că în Muntenia sînt mulțĭ Țiganĭ, Turciĭ le ziceaŭ ironic Muntenilor „Țiganĭ” (Cinghiane). Tot așa, fiind-că Țiganiĭ șĭ-aŭ luat pronunțarea muntenească (pentru c´aŭ venit maĭ întîĭ în contact cu Munteniĭ), Moldoveniĭ le zic ironic Muntenilor tot „Țiganĭ”. În literatura poporuluĭ, Țiganu e tratat cu cel maĭ mare sarcazm [!] și e numit cĭoară, cĭoroĭ, croncan, balaur (adică „monstru”),faraon, baragladină, Baroĭ, Boroĭ, Garoĭ și Zgaroĭ, ĭar copilu de Țigan dancĭ. (Cp. cu epitetele Jidanului). V. Les Tsiganes, de Pop Șerboĭanu, Paris, 1930; VR. 1908, 8, 174, și cartea luĭ M. Kogălniceanu (în limba fr.), Berlin, 1837.
Sursa: Scriban (1939) | Adăugată de LauraGellner | Semnalează o greșeală | Permalink
haráp, hărăpoáĭcă s. (bg. sîrb. rus. Aráp, ngr. Arápis, turc. ῾Arap. V. arab). Om de rasa neagră. – Pin [!] Olt. arap, arăpoaĭcă.

scris de Cirpaci Marian Nutu. Orice incercare de reproducere este interzisa.

Reclame

Autor: naayram

naayram@gmail.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s