Vasile Ionescu, intre NAZIREI si tiganii PLETOSI(BAL-BARE)

Domnul Vasile Ionescu-i confunda pe ATHINGANOII crestini cu TIGANII veniti din India…Iata dovada intr-un articol de-al dumnealui:

”Erezia crestina a athinganoilor de la care a derivat si exonimul actual „tigan”, este mentionata prin secolul 6 in sursele bizantine ca afectand locuitorii Frigiei (actuala Turcie, in Antichitate denumita si Asia Mica Levant sau Anatolia). Este unanim acceptat ca secta tiganilor era iudaizanta, derivata din scindarile primordiale ale Crestinismului primar, intre care cea a „ebionitilor” („saraci”, in ebraica), care pastrasera o selectie din cele 5 carti ale lui Moise (Vechiul Testament), in special rigorile nazireatului Leviticului (de aici faptul de a fi „pletosi”, precum si „romanipen”-ul/Legea tiganeasca), neacceptand ideea dublei naturi a lui Christos, considerat „fiul omului” (al Mariei), precum si noile sacramente, in special botezul ”

Nu prea inteleg ce legatura sa fie intre TIGANII PLETOSI (se numesc BAL-BARE in Romani, nu Nazirei in ebraica, cu observatia ca BARE BAL in limba Hindi inseamna exact ca in Romani ”Plete mari”) si NAZIREII din Vechiul Testament.

Daca TIGANII PLETOSI sau BAL-BARE(in Romani) ar fi fost Nazirei, atunci ar fi pastrat acest TITLU de Nazirei. Asa cum tiganii POCAITI se DEFINESC cu expresia  ”Me som rom Pokaime”. Cuvantul Pocainta este traducerea romaneasca a grecescului biblic METANOIA-schimbarea mintii. Daca romii s-ar fi pocait in Grecia si-ar fi spus METANOIME, dar romii isi spun in romaneste ”POCAI+me” care este sufixul  aplicat in Romani cuvintelor imprumutate(ujilibena/borrowings).

In continuare Vasile Ionescu aplica Nazireatul la INEXISTENTUL  Romanipen. Romanipen-ul este o notiune creata de romii ne-vorbitori de Romani si necunoscatori de traditii. Romanipen se traduce simplu prin ADUNAREA ROMILOR, iar nu LEGEA /TRADITIA ROMILOR.

Nu vedem la romi nici o expresie din Tora ebraica. Nu avem nimic evreiesc sau din religia gnostica a catarilor, maniheilor sau sabateenilor, toate fiind de fapt grupuri protestante ca si athinganoii. Nu avem nume de zeitati gnostice. In toata cultura romilor nu am gasit vreun nume divin din gnoza crestina. Nu avem Sophia, nu avem Demiurgul. Vasile Ionescu fiind Kashtalo NU POATE SA INTELEAGA cultura romilor pt. ca nu vorbeste Romani.

Botezul la romi se numeste Bolimos/Bolipen. Termenul este unul sanskrit bolayati-a scufunda, a denumi. In Hindi avem ”Me bolta hu”- eu vorbesc, iar romii Ursari spun Me boriau-eu vorbesc. In concluzie Botezul rom este unul crestin, caci preotul vorbeste, ”Boriel” in timp ce boteaza ”Bolel”. Mai avem si expresia Romani ”Me bolau”- eu intind painea in mancare. Nu vorbesc despre ”scufundarea” ortodoxa in apele cristelnitei, caci avem si cuvantul Tasoau-eu ma scufund, ma innec. Deci la arheologia lingvistica trebuia sa te duci Vasile Ionescu nu la pareri de necunoscator de Romani.

Este curios cum traditia romilor il contrazice pe Ionescu Vasile. Beng este numele demonilor pastrat din traditia dravidienilor indieni care-si denumesc zeitatile protectoare Bonga/Penka. Acestea cer sacrificii umane. E clar de ce la romi demonii sunt denumiti Benga. Nu este vorba de dualism in religia romilor. Eu stiu mai multe despre religia romilor pentru ca am avut doua bunici VAJITOARE. Stiu mai multe decat orice rom despre romi..pentru ca eu citesc cultura hindusa..voi kashtaleilor va plimbati cu mintea prin Europa.

Ce folos ca Vasile Ionescu citeste mult cand nu stie Romani? Chiar ma intreb cine a creat conceptul inexistent la romi de Romanipen?

Crestinii au aplicat eronat numele evreilor athinganoi gnostici grupurilor de romi proaspat veniti din India, eu am scris un articol in engleza despre aceste aspecte:

https://slaverygypsyes.wordpress.com/2015/04/08/primii-athinganoi-au-fost-evreii-bizantini/

http://www.romanothan.ro/index.php/editoriale/item/160-o-istorie-a-cersetoriei-romilor-1.html

Reclame

Autor: naayram

naayram@gmail.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s