Vasile Ionescu declara limba Romani primitiva si moarta

Vasile Ionescu, corifeul elitelor de romi kashtale jigneste Onoarea Limbii, declarand-o Primitiva si Moarta. Cu acest prilej tocmai a facut un genocid, ucigand in masa vreo 12 milioane de romi din toata lumea.

Eu il intreb pe acesta cale in baza a ce el se identifica cu natiunea romilor, de ce vorbeste in numele romilor, si identitatea spirituala pe ce baza si-o mai poate afirma daca limba este moarta. Ca romii asa se recunosc unii pe alti, vazand ca vorbesc un dialect sau grai al limbii Romani.

Dragi cititori, un om care si-a construit numele si cariera pe limba si traditia romilor , a ajuns sa declare limba Romani pe rand ne-modernizata si primitiva.

Dumnealui spune ca elitele sunt de vina ca noi nu mai vorbim limba…Pai elitele de care mata vorbesti sunt Kashtale care probabil cred ca si matale ca limba a murit. Sa vedem cati romi exista in lume dupa Wikipedia: intre 2 si 12 milioane. Deci pe la mijloc sa fie si tot suntem 6 milioane de vorbitori. Cam cat o tara europeana medie.

Sa vedem cateva cuvinte si reguli gramaticale care demonstreaza ca limba nu e primitiva sau nemodernizata:

Cuvinte filosofico-morale in Romani

-jeno: persoana

-ji/gi: suflet

-pakiv: onoare

-them: patrie,planeta

-godiaveripen: intelepciune

-devel: Dumnezeu

-laj: rusine, modestie.

Cuvinte moderne in Romani create spontan de romi:

-dikhadi: televiziune in dialectul East Slovak Romani

-dikhno: televiziune in dialectul North Russian Romani

-uralo: avion in dialectul Lovari Romani

-malavel i dori: a telegrafia in Lovari Romani (bate in ata, sirma)

-me dap thau: eu telefonez in dialectul romilor din Caras-Severin si in Lituania. Deci doua grupuri indepartate de romi au gasit aceeasi expresie : „Eu dau fir”

duur-rakiribnitko: telefon (departe-vorbitorul) in Lithuanian Romani

kandesko rakeriben:telefon in Welesh Romani (vorbire la ureche)
rakerimaski godli : gramofon in Welsh Romani
Va anunt domnule Vasile Ionesc ca eu am gasit multe cuvinte ”vechi” rome ce exprima perfect modernismul . Puteti rade dar am gasit cuvantul pentru ”atom”.Nu-l zic din ambitie. Ia judeca matale, romii vin din India, mama filosofiei. Nu stiau romii matematica? Hai sa vedem cum numara romii:
Sistemul bazat pe tabla inmultirii comun tuturor dialectelor
*Trin-VAR-desh= 30 .In traducere ” trei ori zece”. 3×10=30
*Shtar-VAR-desh= 40. In traducere ”patru ori zece”. 4×10=40
*Panj-VAR-desh =50 …5×10=50
*Shovardesh=60/eftavardesh=70/….shelvardesh=1000 (100 ori 10=1000)
IDENTITATE IN GASIREA CUVINTELOR TEHNICE INTRE INDIA SI ROMI
Romii Lituanieni au gasit aceeasi cale de a traduce cuvantul ”telefon” ca si Hindusii din India:
 Romani Lituania
DUUR-RAKIRIBNITKO : departe vorbitorul(telefon)
 Hindi, India
DUUR-BHASHA: vorbire departe(telefon).
Bash in Romani inseamna ”a latra”, ”zgomot,sunet”,”muzica”. Latratul cainelui este de fapt vorbire, limba cainelui. Basha in Hindi inseamna ”limba”, ”sunet” si ”muzica”.
DUUR DARSHAN-vedere departe(televizorul) in Hindi
Lovari Romani traducere ”populara” pentru AVION
Uralo-zburatorul (Ur- zboara+alo)
Hindi, traducere populara pentru AVION
Uranevala-zburatorul (Urane-a zbura+vala)
Eu va intreb domnule Vasile Ionescu, de ce un grup etnic desprins de India de sute de ani a gasit aceeasi expresie pentru cuvantul modern „telefon” ? Dar cum de or fi gasit ambele natiuni separate de 500 de ani si mii de kilometri acelasi cuvant pentru avion sufixat cu acelasi sufix?Pentru ca este o limba primitiva? In timp ce Hitler se dadea de mama focului sa demonstreze cu savantii lui ca limba Germana e ARYANA, si toti lingvistii lumii isi reclama limbile de origine in limba Sanskrita, fiica Ariana a Prakritelor, domnul Vasile Ionescu dispretuieste limba si ne declara morti pe noi, vorbitorii ei. Omul ma face flecar si tigan….Nea Vasile avem nume de imparat dar comportari de kashtalo.

Traducerea mea din Sfantul Dionisie Areopagitul, fundamentatorul filosofiei crestine:

DIONISIE AREOPAGITUL-citate

„Cunoaşterea adevarată implică recunoaşterea necunoaşterii.„
„O chacho prinjadipen anel pesa o prinjandimos le biprijandimasko„
–––––––––––––––––––––––––––––
„Iubirea de Dumnezeu este extatică, făcându-ne să ieşim din noi înşine.„
„O chailiovalimos le Devlesko si anklivaluno,kerindoi amen te anklias andar amende„
–––––––––––––––––––––––––––––
„Când veţi curăţa sufletele voastre, atunci vor străluci şi se vor împărtăşi de prezenţa lui Dumnezeu şi de dumnezeiasca şi cereasca Sa strălucire. Atunci, sufletele vor fi ca nişte oglinzi curate, receptive la lumina dumnezeiască şi vor putea primi şi ele strălucire.„
„Kana ujarena tumare ghien,okona si te strafian thai si te pherdionpe le Devlestar,thai leskerestar  devlikanestar  thai neboikanesko strafinipen.Okona, le ghia si te aven sar nesave dikhlina/shishia uje,trushale la vududiatar la devlikaniatar thai dashtina te len vi von strafinipen„
–––––––––––––––––––––––––––––
„Cele mai divine şi mai înalte dintre lucrurile văzute şi înţelese sunt numai nişte simboluri.„
„Le mai devlikane thai mai uche mashkar le bukia le dikhle thai hakiardine si toko nesave sikavdimata/nishanya„
––––––––––––––––––––––––––––––––-
Redau mai jos discutia de pe GRAAL- Facebook:

Vasile Ionescu Or discutia respectă niste standarde știintifice, or o dăm in flecăreală tigănească, neargumentată. Voi sterge postările care folosesc concepte naziste, despre genetică, tradiție sacră, demult interzise. Limba rromani, din păcate, practic e o limbă deja moartă, ca și tradiția rromă, și vina este a elitelor rrome, care n-au adaptat-o la modernitate. Povesti din astea că traducem Kant sunt hazlii, problema este dacă elitele rrome au evoluat pînă la a putea citi Kant. Or, rromii nu au elite culte, doar amatori. Sunt oameni care consideră asta regretabil,printre care și eu, dar constatarea este că decizia sinuciderii culturii rromilor este a rromilor însiși. Realitatea și retoricile false nu sunt polemici constructive, e de văzut de ce fug rromii din propria cultură, așa că ar fi utilă o concentrare pe soluții realiste.

  • Kalo Rom Ratavalo Vasile Ionescu, am vazut cam tarziu comentariul matale..Limba Romani nu ets emoarta, si faptul ca eu pot traduce Kant nu este hazliu, pot sa-l traduc, asa ca sa fie tradus si in Romani…Si poate sa fie o traducere interlineara. ROMII SUNT VII NU MORTI SI LIMBA LOR DEASEMENA…MORTI SUNT CEI CARE NU VORBESC LIMBA.
  • Kalo Rom Ratavalo te rog jigneste-ma pe mine, Vasile Ionescu, dar nu limba Romani.
  • Vasile Ionescue sacră? Dacă tot citești, e bine să faci si efortul să înțelegi ce citesti, pentru că eu am zis că nu e nicio brânză să traduci Kant, dacă nu ai o elită care s-o înțeleagă. Nu ne mai bate la cap, din păcate limba rromani e o limbă populară si primitivă, nemodernizată. In fine, cred că exagerezi, o fi fixul tău, dar nu ne bloca cu asta, nu suntem un egroup pe mistica si sacralizarea limbii rromani. Poate-ți faci un egroup pe interesul tău și venim și cei interesați
    ––––-
    Scris de Cirpaci Marian Nutu, azi 11.08.2015 ora 00:23
    Informatiile privind cuvantul ”DURDARSHAN” din limba Hindi si sinonimul acestuia, din dialectul Romani din Lituania, adica traducerea cuvantului ”televizor” , ca si cuvintele Uranevala-avion din Hidi si Uralo din Lovari Romani, sunt descoperirea mea si nu permit nimanui sa le publice in nicio lucrare stiintifica , internet sau televiziune, pe nici o forma sau suport modern de mass-media. Cine incearca fara sa-mi ceara permisiunea, va cunoaste calea Pakiv.
Reclame

Autor: naayram

naayram@gmail.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s