Pakivali Romani language, 2000 mai mare decat 500!

Onoarea Pakiv trebuie oferita la romi in cazurile de Kris Romani-Judecata, inainte de orice batranilor. Dupa acest principiu, cea mai batrana entitate  care ne fundamenteaza identitatea este limba Romani. Dupa cercetarile mele lingvistice, limba Romani are vreo 2500 de ani, de cand Legile lui Manu au impartit India in caste.

Romii kashtale, necunoscand limba  Romani nu stiau ca romii traditionali isi spun Rom in limba lor. Asa ca romii kashtale au acceptat cu seninatate cuvantul TIGAN ca fiind etnonimul lor. Desi nimeni in lume nu a auzit de vreo limba TIGAN-easca, nici de vreun popor TIGAN. Eu am scris un studiu despre ATHINGANOII EVREI BIZANTINI care au acceptat in randurile lor orice neam vorbitor de orice limba. Deci cuvantul Tigan are ca origine secta crestina GNOSTICA Athinganoi. Este vorba de Religie care a produs cuvantul care mai tarziu a fost aplicat gresit romilor hindusi pentru ca nimeni nu intelegea religia ciudata a romilor magi care probabil se fereau sa atinga strainii de neamul lor(specificul hindusilor practicanti), ca si atinganoii care se fereau sa atinga un ne-atingan pentru ca deveneau impuri si fugeau repede sa se imbaieze. Nicaieri in studiul ”History of the Byzantine Jews: A Microcosm in the Thousand Year Empire”, al lui Ellie Cohen (Cohen inseamna preot evreu), NU scrie ca ATHINGANOII AU AVUT LIMBA PROPRIE DIFERITA DE ALTE POPOARE.

Stiind ca athinganoii ca secta eretica crestina de orientare evreiasca (dupa Elli Cohen, autoritate in domeniu), atunci , eu scritorul acestui articol (Cirpaci Marian Nutu) trag singura concluzie logica…ATHINGANOII aveau limba de cult(nu limba vorbita zi de zi, caci atinganoi putea fi orice om necontand nationalitatea sa) LIMBA EBRAICA KABBALISTICA, iar carte sacra ZOHAR-ul…Romii kashtale nu vorbesc vreun IDISH, nici nu stiu Kabbalah…nici romii traditionali nu vorbesc Idish, iar magia romilor este hindusa, caci DRABARNI( vrajitoarea roma) se roaga lui Dumnezeu cu Vocativul Devla( eu provin din familie de Drabarne-vrajitori, deci EU STIU!)

In timp ce noi ne rugam in tarile crestine, cu vocativul Devla!- Doamne!, si ne referim la Dumnezeul crestin sau musulman, Numele Divin Devla este de fapt HINDUS.

Observam o scindare intre intentia vorbitorului si instrumentul vorbirii, cel care ne defineste identitatea. Atata timp cat in India contemporana, vorbitorii limbilor Hindi, rostesc si ei Devla si se refera la zeitatile hinduse, asta inseamna ca limba isi traieste intentionalitatea si conclucrarea cu limbile hinduse inrudite. Diferenta consta in departarea spatiala, insa nu SPIRITUALA.

Limba Romani exista in planul NOUMENAL, in spatiul divin al elocintei.Deci limba Romani exista intr-un plan transcendent, in mintea lui DEVLA. Acolo in mintea cea de negrait al lui Devla ea este intreaga, fara CUVINTE GAJIKANE, dar romii fiind in afara spatiului indian nu pot sa o recunoasca si sa recunoasca zeitatile hinduse numite Devla, caci nu traiesc in India…Insa limba TRAIESTE in India…E Romani shib jivel ande India.

Deci daca limba Romani vorbeste despre Devel-zeitatile indiene,inseamna ca limba Romani are dreptate cand romul striga catre Devla, nu romul care o vorbeste. Romul zice Devla si se gandeste la Iisus sau Alah, dar limba il redirectioneza catre ZEITATILE DEVLA ARHETIPALE din India.Cu adevarat, ea s-a nascut acolo si inca se vorbeste acolo, in Raiul stramosilor nostri care au hotarat pentru noi sa fim sclavii celor care nu ne sunt frati genetic. Ei au trait bine post exod vreo suta de ani si apoi nu le-a pasat ce vor fi fii lor si stranepotii lor…Identitatea religioasa ca rom ti-o da cuvantul rom Devla nu cuvantul God, Allah sau Dumnezeu.

Nici un Rom nu se naste cu limba invatata. Procesul invatarii este unul lent, care dureaza toata viata in cazul romilor moderni, pentru ca limba s-a fragmentat dupa exodul indian, impartindu-se la triburile de romi. Procesul fragmentarii limbii este rezultatul vorbirii a doua sau trei limbi, ca in cazul romilor Gabori, care vorbesc Ungara pe langa Romani si Romana.

Dupa cum am zis, scindarea intre vorbitorul rom si limba Romani este una de ordin obligatoriu, de ADAPTARE a vorbitorului, nu a Limbii. Caci limba Romani s-a nascut in India acum peste 2000 de ani. Or, romii au plecat din Hindustan (Bharat-Mata) acum 500 de ani. Deci, timp de 2000 de ani proto-romii se rugau cu vocativul Devla zeitatilor din panteonul Hindus. 2000 este mai mare decat 500!

De ce zic ca au plecat acum 500 de ani? Andrew Boorde, englezul ne intalneste stramosii  in Egipt pe la 1540, culegand de la acestia prima atestare a limbii Romani in afara Indiei. Lucrarea lui se numeste The fyrst boke of the introduction of knowledge. Daca romii ar fi fost prezenti in Europa INAINTE de anii 1500, de ce savantii europeni nu atesta prezenta acestora? Simplu, romii nu erau plecati din India inainte de 1500.

Este necesar sa facem diferenta intre influenta si imprumut lingvistic. Fireste ca avem imprumuturi la nivel lexical. Dar limba Romani nu a fost influentata in timpul existentei sale post-exodul indian de nici o limba. Influenta ar insemna SCHIMB DRAMATIC in structura gramaticala a limbii. Nu observam gramatica schimbata la nici un trib de romi, fie ei Arli, Gabor,  sau Ursari. Conjugarile si declinarile sunt aceleasi, topica este identica. Atunci nu putem vorbi de influenta. Sa dovedesc altfel. In dictionarul limbilor Hindi evoluate din Urdu exista un important corpus de cuvinte si gramatica persane si nu numai. Si totusi limba nu este persana si este definita ca ARYA. Aceleasi cuvinte persane din Hindi exista si in Romani. Absolut aceleasi. Si totusi, Ian Hancock sustine ca limba s-a nascut in Anatolia. Nu aduce dovezi ca este asa cum dogmatizeaza el, iar romii nu se ridica impotriva lui fie ca nu stiu ce scrie un kashtalo englez despre limba lor pentru ca omul scrie in limba engleza, fie ca romilor culti de organizatie le este frica de Hancock.

Urmand invaziei Turco-Persane a armatei Ghaznavide, dialectele vorbite in India au primit un mare numar de elemente lexicale si gramaticale turco-persane si arabe. Si totusi Urdu, stramosul limbii Hindii moderne este o limba ARYANA, judecata dupa gramatica sa!

https://en.wikipedia.org/wiki/Persian_and_Urdu

Deci nu putem vorbi despre mostenire comuna greco-indiana in limba Romani, asa cum am citit recent pe GRAAL. Domnul Florin Nasture se inseala fiind la randul lui cazut in capcana creata de Hancock si Courthiade. Romii nu au mostenit nimic din Grecia.

Cuvantul cultura se refera la religie. Romii nu-l cheama pe Dumnezeu cu Aghios Theos(greceste), ci cu Devla(in Hindi). Nu avem mostenire culturala cu nici un popor intalnit in exodul nostru. Orice religie ne-indiana ar avea, romul o adapteaza la propria religie… Pentru ca supremul element de identitate al romilor este limba lor, iar limba Romani este o limba hindusa si ne vorbeste in fiecare zi despre istoria si fiintialitatea ei cu limbile surori hinduse Hindi, Punjabi, Gujurati.

Desi cultura romilor moderni este moderna , limba atesta ca romii vorbesc despre Devla, numele zeilor in cultul religios Hinduist..Atata timp cat Devla nu s-a scindat de limba originara Romani, tragem concluzia ca noi suntem inca Hindusi ca religie exprimat prin limba Romani. Numele lui Iisus in Ebraica este Ieshuah, care a devenit Iesous in Greaca pt. ca grecii nu au SH, ei au doar S-ul….Grecii crestinati acum 2000 de ani nu vorbeau nici ebraica nici aramaica, limbile vechi ale semitilor. Or numele lui Ieshua-Iisus este ebraic..in cazul acesta vorbim de mostenire evreiasca in Europa sau nu? Eu zic ca in litera avem mostenire spirituala avereaisca, dar in SPIRIT nu! Pentru ca noi nu vorbim Ebraica…nu puteai fi evreu decat daca erai evreu genetic (crestinii au cam schimbat asta)..La fel nu poti fi hindus decat daca esti hindus genetic….Romii genetic sunt hindusi, iar limba Romani este hindusa suta la suta. Voi dovedi curand. Conteaza originea limbii ca sa ne intelegem identitatea….Limba Romani s-a vorbit 2000 de ani in India de catre stramosii nostri, si doar vreo 500 in Europa…Eu cred ca trebuie luata in calcul viata de 2000 de ani a limbii Romani in India , nu cei 500 de ani de rusine si sclavie…

Scris astazi 10.08.2015 de Rom-ul Fierar,Cirpaci Marian Nutu, primul hindus autentic din istoria romilor moderni (va explic eu in cartea mea viitoare de ce ma auto-denumesc asa de pompos).

Reclame

Autor: naayram

naayram@gmail.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s