Festa-valul PAKIVALO sau PAKIVALI?

Ma numesc Cirpaci Marian Nutu si sunt ROM…De unde stie asta un negru, vor zice unii, ca este el ROM, daca noi suntem urmasii lui Traian si Decebal? Desi mi-e neclar cine a fost femeia in acest cuplu. Si unde sunt dacii..or fi murit toti?

Deci, repet cum stie un ROM ca este ROM? Pai pentru ca vorbeste si a invatat limba Romani din pantecele maicii sale intr-un sir neintrerupt de 2500 de ani. 2000 de ani in India, Mama Sfanta a romilor si 500 in Europa mama vitrega a romilor.

Eu zic ca daca ma nasteam intr-o familie de ”tigani” nu invatam limba si as fi fost ….oare ce? Roman nu puteam fi ca sunt negru, nici ROM nu puteam fi ca nimeni de vreo 200 de ani nu a vorbit limba….romanii mi-ar zice TIGAN, romii mi-ar zice Kashtalo, desi nimeni nu a lucrat in lemn in familia mea..oare ce-oi fi?

Intrebarea asta trebuie ca framanta mintile multor romi nevorbitori…Asa ca noi cei care vorbim limba trebuie sa dedicam Festivalul Pakivali (nu Pakivalo) limbii Romani, care ne asigura ca suntem ROMA (AME ROMA SAM/HAM)

Va zic eu sincer…nici un rom modern nu mai este Pakivalo..stiti de ce? Ca nu stie nimeni ce inseamna cu adevarat  Pakivalo…Nici dracu nu stie…noi ne chinuim sa dam definitii…oare ce-o fi aia? Daca inseamna ceva, atunci cu siguranta batranii trebuie sa stie, iar daca-i intrebi, cate bordeie, atatea obicee curcubitacee…nu ne putem hotara care sunt limitele Pakivalimos-ului.

Dar limba ne invata ce inseamna sa fii Pakivalo si TRADITIA de asemenea. In linii generale Pakivalo inseamna sa fii ONORABIL. Mai mare LEGE ca asta nu exista! Onorabil sa fii si de ajuns este sa nu furi, minti sau sa ucizi. Deci hotarat lucru, onorabil este orice om drept.

Dar romii din Maciova, Caras-Severin spun ca Pakivalo este doar rom-ul nascut intr-o familie de romi Pakivale. Gresesc acestia? NU…Stiu ei ce stiu..Pana cand voi dovedi in cartea mea viitoare ca au dreptate, problema ramane in aer.

Dar nu le putem contesta romilor kashtale dreptul sa se numeasca Pakivale…Dar fara sufixul Valo, ca Pakivalo este doar un rom nascut in Pakivale..si atunci putem sa-i numim Manush Pakivake-Oamenii Onoarei..Sistemul rom Pakiv este bun pentru renasterea spirituala a romilor, insa trebuie sa-i stabilim limitele ca sa nu suparam pe romii Pakivale prin traditie. Au ei dreptatea lor milenara!

Reclame

Autor: naayram

naayram@gmail.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s